Wat zijn de gevolgen van een Schisis?

De gevolgen van een Schisis is bij iedereen anders.
En ook op verschillende leeftijden kunnen zich problemen voordoen.

Voeding:

Wanneer het kind net geboren is, kunnen er problemen zijn met het slikken. Dit komt vooral voor bij het eten. Borstvoeding is vaak niet mogelijk en flessenvoeding gaat vaak moeizaam omdat het kind niet goed kan zuigen. Dit komt omdat het kind de lippen niet goed om de speen kan sluiten, of omdat de lucht die de baby opzuigt via de neus weer ontsnapt.

Hiervoor zijn speciale flessen ontwikkeld.

Haberman Feeder:

Een van deze flessen is een Haberman Feeder. Deze fles wordt vaak gebruikt bij baby’s met een drievoudige Schisis. Bij de Haberman Feeder hoeft de baby niet hard te zuigen. Dit komt doordat er in de speen geknepen kan worden. Zo kan de baby op zijn/haar tempo drinken en is er minder de mogelijkheid tot verslikken. Ook is er een soort gehemelteplaatje. Dit zorgt ervoor dat bij een open gehemelte, de spleet wordt afgesloten en het slikken makkelijker is. Zo komt er namelijk geen voeding in de neusholte.

Dodie drie-standen papspeen:

Naast de Haberman Feeder bestaat er ook een Dodie drie-standen-papspeen. Deze fles kan bij alle vormen van Schisis gebruikt worden. Doordat je de speen op verschillende standen kunt zetten, kun je de fles aanpassen aan de manier van drinken.

Palatum-Speen:

Verder bestaat er nog een Palatum-Speen. Deze wordt vaak gebruikt bij baby’s met een gehemeltespleet. Doordat de speen breder is, sluit deze een groot gedeelte van de gehemeltespleet af. Hierdoor komt er minder voeding door de neus naar buiten.

   

Lammerenspeen:

Wanneer deze flessen niet goed helpen, is er nog een ander soort fles.
Dit is de glazen fles met lammerenspeen. De speen van deze fles is erg lang en slap. Hierdoor loopt de melk achter in de mond van de baby. Het nadeel van deze fles is dat het kind hierdoor niet goed leert zuigen.

Verkouden, oorontsteking, enz.:

Behalve problemen met de voeding, kan een Schisis nog voor veel meer gevolgen zorgen.

Bij iemand met een Schisis komen vaak problemen aan de oren, neus en keel voor. Zo zijn zij vaker verkouden, hebben vaker last van oorontsteking en hebben vaker vocht achter de trommelvliezen. Hiervoor worden bij kinderen ook vaker buisjes geplaatst. Doordat kinderen met een Schisis vaak gehoorproblemen hebben, kan het zijn dat er concentratieproblemen ontstaan. Hierdoor komen ze vaak wat achter te lopen op school.

Het gebit:

Wanneer er sprake is van een open kaak, kan het zijn dat tanden verkeerd gaan groeien. Dat kan bijvoorbeeld gedraaid zijn, maar ook dat tanden op een andere plaats groeien. Dit kan bijvoorbeeld in het gehemelte zijn. In ernstige gevallen kunnen deze ook in de wang groeien. Wanneer de tanden gedraaid groeien, kan dit worden behandeld doormiddel van een beugel. Als een tand in het gehemelte groeit, wordt deze vaak verwijderd. Voor alle behandelingen wordt er steeds een gipsafdruk gemaakt. Dit is om te kunnen zien wat de vorderingen zijn.

Logopedie:

Ook zijn kinderen met een Schisis vaak moeilijker te verstaan. Dit komt doordat zij vaak door de neus praten. Hierdoor vallen sommige klanken weg of zijn sommige woorden moeilijker te verstaan. Dit komt doordat de lucht tijdens het spreken via de neus weer ontsnapt. Veel kinderen krijgen hiervoor logopedie. Zo krijgen ze hulp om woorden en klanken op een andere manier uit te leren spreken.

 

Gepest:

Kinderen kunnen ook gepest worden doordat ze bijvoorbeeld anders praten of hun gezicht er anders uitziet. Ook worden ze vaak nagekeken omdat mensen niet weten wat het is. Zelf kan het kind op een wat latere leeftijd moeite krijgen met het aanvaarden van zijn/haar uiterlijk. Ze voelen zich vaak onzeker en vinden het moeilijk contact te leggen met leeftijdgenootjes.

Steeds meer begrip:

Vroeger dacht men dat wanneer de lip dicht was, de Schisis over was.
Tegenwoordig is er al veel meer bekend over een Schisis en is het begrip ook groter. Hierdoor is het voor het kind ook makkelijker om er iets over te vertellen tegen leeftijdsgenootjes en om bijvoorbeeld een spreekbeurt te houden. In de media komt Schisis ook steeds meer aan bod. Bijvoorbeeld in het nieuws. Zo worden er speciale metamorfose-dagen gehouden voor kinderen met een Schisis. Op deze manier kunnen kinderen andere kinderen ontmoeten en zijn ze even niet bezig met het feit dat ze anders zijn.
Verder werd er ook een speciale aflevering uitgezonden in het Klokhuis.
 

Ouders kunnen ook moeite hebben met het accepteren van hun kind net na de geboorte.
Vaak weten ouders niet wat het is, ook weten zij vaak niet dat het in deze tijd steeds beter te behandelen is.

 

Wat veel mensen niet weten is dat bij mensen met een Schisis de fijne motoriek minder ontwikkeld kan zijn. Dit hoeft echter niet voor te komen bij alle patiënten. De oorzaak hiervan is nog onbekend.